Article 31 August, 2021

Zadkiela Ríos: Den första sydamerikanska mottagaren av Petainer & Pink Boots Scholarship


Zadkiela Rios är den första sydamerikanska Pink Boots Society-mottagaren av ett Level 1-stipendium sponsrat av Petainer. Zadkiela är för närvarande varumärkesambassadör på Club de Cacao Magno, Chiles första kakaoprenumeration. Hon arbetar också som en konsult för bryggeridesignutrustning för BusaInox, ett företag som utvecklar och bygger bryggeriutrustning i Chile.

Vad motiverade dig att arbeta inom ölindustrin?

Allt började när jag gick på högskola, jag studerade kemiprocessteknik i Venezuela, och under det sista året gick jag en kurs om jäsning. Jag blev nästan galen när jag började förstå hur små mikroorganismer kan göra så många saker, och det var mer imponerande att veta att vi kan kontrollera dem direkt eller indirekt genom externa parametrar som pH, temperatur och näringsämnen. Det fick mig att påbörja en avhandling om skapandet av en fermenterad kakaodryck, och detta sammanförde mina två passioner (choklad och fermentering). Efter att jag slutfört min avhandling bestämde jag mig för att arbeta med fermentering, särskilt inom ölindustrin, och flytta till Chile för att fortsätta med min dröm.

Hur var det att flytta till Chile och börja arbeta inom ölindustrin?

I början var det lite svårt eftersom det var ett nytt ställe. Men efter ett tag märkte jag att jag var tvungen att förbättra mina kunskaper och färdigheter för att ta mig in i ölindustrin. Det var då jag bestämde mig för skaffa ett diplom i mikrobryggeri vid PUCV University. Under studierna för det diplomet träffade jag många människor från ölindustrin och skaffade goda vänner, som Marcela från Hathor Brewery. Detta gjorde det möjligt för mig att lära mig om @ComunidadMujeresCervecerascl, en förening som Pink Boots Society, men i Chile. Vid den tiden började jag arbeta med design av bryggeriutrustning inom BUSAINOX. Detta öppnade dörren för mig till den chilenska bryggerirörelsen.

Vad gjorde du sen?

Jag fortsatte arbeta med design av bryggeriutrustning och jag träffade fler bryggare och bryggerier, men så fick utbrottet av COVID 19 mig att tänka om angående vad jag ville göra härnäst… Jag bestämde mig för att lära mig om ölsensorisk analys, matkombination, provsmakning, ölstilar och choklad. Jag deltog mer aktivt i Comunidad de Mujeres Cerveceras. För närvarande deltar jag i BJCP-kursen, ett diplom i chokladteknologi, och studerar tack vare Petainer-stipendiet till Cicerone-certifierad ölserverare.

Vad fick dig att välja att ansöka om nivå 1-stipendiet?

Förbättra min ölkunskap inom ölservice, stil och smaker. Cicerone-programmet och Level 1 är det bästa alternativet för att fortsätta att lära mig, och detta var det bästa beslutet eftersom kursen är mycket praktisk, lätt att förstå, mycket visuell och det gjorde att jag kunde förstå ölen på ett mer professionellt sätt. Jag är glad över att göra Level 1-testet i maj. Jag uppskattar verkligen att företag som Petainer erbjuder sådan här hjälp till kvinnorna som arbetar i den här branschen och samarbetar med grupper som Pink Boots Society.

Hur fick du höra talas om Pink Boots Society?

Jag hörde talas om Pink Boots Society för första gången i Comunidad de Mujeres Cerveceras de Chile, eftersom de erbjuder många kurser, seminarier och information som Pink Boots delar med de sydamerikanska kvinnorna i ölkulturen. Jag har vänner i Mexiko i Tribu Cervecera Community som berättade mycket om Pinks Boots Society. Det ledde i sin tur till att jag upptäckte stipendiet mellan dem och Petainer.

Vad brinner du mest för när det gäller öl?

Jag älskar att dricka det. Jag tycker om ölprovningar eftersom det hjälper mig att förstå vad som finns i glaset, känna aromen, hitta karakteriseringar och munkänslan. Att göra och skapa ölkombineringar är det bästa. Jag har specialiserat mig på att kombinera öl med kakao och cigarrer, och det var en fantastisk upplevelse varje gång jag provade nya saker. När du till exempel smakar cigarrer får du tre upplevelser i en, eftersom du har mjuka smaker i den första tredjedelen, sedan blir den mer intensiv i den andra tredjedelen och avslutas med de starkaste smakerna. Tänk dig den kombinationen med öl, det är helt enkelt fantastiskt för mig.

Vad är ditt favoritöl?

Bland importerade öl är mina favoriter Anchor Steam Beer, Cuvee de Troll och alla Chimay-ölen – jag älskar de belgiska ölen. Bland inhemska öl är mina favoriter Vericcio Oatmeal Stout, Gracias por los Lúpulos (det betyder tack för humlen), IPA och Horus IPA – det förvånade mig mycket.

Vilken öl finns i ditt kylskåp, redo att överraska oss?

Jag måste säga att det finns mer öl än mat i mitt kylskåp, LOL. Jag brukar ha speciella öl för speciella ögonblick, öl som vänner skickar mig och lite experimentell öl som bryggerier ger mig. Nu har jag till exempel en experimentell öl med frukttillskott som Murta och Huesillo, typiska chilenska ingredienser och en Gracias por los Lúpulos IPA som väntar på att drickas…

Jag älskar att se mitt kylskåp fullt av öl eftersom att dricka öl är min stund för att varva ner och koppla av.

Lycka till, Zadkiela – vi kommer att hålla er uppdaterade om hennes framsteg.

Om du är intresserad av att lära dig mer om Pink Boots Society kan du besöka deras webbplats på www.pinkbootssociety.org.

For further information regarding Petainer and our packaging solutions, please don't hesitate to get in touch via our contact page

Article

Petainer appoints Brook House Hops as UK Distributer

Article

The View : les fûts Petainer, une solution durable et économique