Article 31 August, 2021

Royal Unibrew börjar samarbeta med Petainer för att uppnå målet på 50 % återvunna plastflaskor


Den ledande nordeuropeiska dryckesproducenten Royal Unibrew och Petainer har samarbetat i ett gemensamt initiativ för att utveckla en högkvalitativ, lätt PET-flaska med 50 % återvunnen PET i livsmedelskvalitet för 500 ml kolsyrade Pepsi-läskedrycker. Inklusionsnivån på 50 % överstiger EU:s direktiv om engångsplast för att införliva 25 % återvunnen plast i PET-flaskor från 2025 och 30 % i plastflaskor från 2030. PET-flaskan använder Petainers 500 ml lätta preform och innehåller 50 % Cleanpet-flingor för att leverera en mycket hållbar produkt och minska koldioxidutsläppen.

royal-unibrew-pressmeddelande-partnerskap-petainer
Royal Unibrews Packaging Procurement Manager Kirsten Hansen och Petainer Sales Manager Tomas Carlmon på Royal Unibrew-anläggningen i Faxe.

Cleanpet-flingorna tillverkas av återvunna PET-flaskor som samlats in lokalt. Genom att använda sin bearbetnings- och kvalitetskunskap har Petainer kunnat införliva höga nivåer av PET-flingor som återvunnits efter konsumering i preformen för att uppnå maximal prestanda, styrka och utseende. Material som återvunnits efter konsumering har betydligt lägre koldioxidavtryck än jungfruliga PET-material.

Royal Unibrews anläggning i Faxe i Danmark har dragit nytta av flaskans förbättrade bearbetbarhet, vilket har ökat produktionslinjens produktion och minskat mängden energi och tryckluftsanvändning i tillverkningsprocessen. Minskningen av produktens vikt minskar C02-utsläppen med 135 ton CO2eq, en minskning på 7,44 % genom att spara in 67,2 ton material per år, vilket ytterligare förbättrar produktens koldioxidavtryck.

Förutom användning av mer hållbara material och driftsförbättringar tillverkas preformen på Petainers anläggning i Lidköping, Sverige, som nu drivs helt av vattenkraft, en 100 % förnybar energikälla.

Lidköping har även tilldelats Gold Rating av EcoVadis, den globala CSR-värderingsbyrån. Den här bedömningen placerar Petainer i den högsta procentandelen av leverantörerna i kategorin Tillverkning av plastprodukter och i högsta procentandelen av alla de organisationer som EcoVadis utvärderar, med en särskilt stark prestation i miljökategorin.

”Från konceptdesign till projektets genomförande har våra tvärfunktionella team samarbetat med Royal Unibrew för att utveckla en överlägsen förpackningsdesign för dess kolsyrade läskedrycker. Vi är en av de största användarna av PCR-flingor i engångsbehållare och har expertis inom utveckling, bearbetning och kvalitet för att producera hållbara förpackningar med hög teknisk prestanda för våra kunder.”

Craig Pope, European Commercial Director, Petainer

”Som en stor leverantör av drycker är vi engagerade i ständiga förbättringar när det gäller hållbarheten hos våra förpackningar och verksamheter. Den här nya produkten som utvecklats i samarbete med Petainer är ytterligare ett positivt steg för att öka användningen av återvunnet innehåll och arbeta med leverantörer med starka miljökrav.”

Valdas Gaurelis på Royal Unibrew

For further information regarding Petainer and our packaging solutions, please don't hesitate to get in touch via our contact page

Article

Petainer appoints Brook House Hops as UK Distributer

Article

The View : les fûts Petainer, une solution durable et économique