Article 31 August, 2021

Roberson Wine på fat: Innovation i en traditionell bransch

,


Det finns något härligt gammaldags med vinbranschen och finsmakarna bland oss är mycket nöjda med att visa upp vår kunskap om vin vid varje tillfälle. För en bransch genomsyrad av kulturarv och tradition tog införandet av plastkorkar och skruvkorkar lite tid att accepteras, så vad är reaktionen på mer betydande innovationer som att ha vin på fat? Kan människor verkligen svälja tanken att ”tappa upp” ett glas vin?

För vissa kan det verka som ett steg för långt tills de börjar att uppskatta affärs- och konsumentfördelarna med att omfamna innovation. Att lämna den traditionella vinflaskan av glas och korken är ett vinnande koncept för alla: det är bättre för konsumenten eftersom de får ett fräscht glas vin till en lägre kostnad, och det är bättre för restauranger eftersom de minskar avfall, förbättrar sitt miljömässiga anseende, hanterar sitt lager mer effektivt och erbjuder kunderna ett mycket bredare utbud av viner i glas – tilltalande för alla.
Det är den innovativa användningen av PET i form av ett fat för att ge ett ekonomiskt och hållbart alternativ till traditionella vinflaskor av glas och stålfat som är kärnan i denna förändring.

Med ett PET-fat är den initiala investeringen relativt liten, endast 200 euro för ett manuellt påfyllningshuvud. Detta kan sedan monteras på ett automatiserat system när producenter vill skala upp. Det är viktigt att beslag på restauranger och barer för PET-fat är desamma som de som behövs för stålfat som används för ”vin på tapp”, så det finns ingen ekonomisk barriär och krävs ingen investering för att ersätta kostsam infrastruktur för att byta till PET-fat. De kan helt enkelt ansluta vinfatet till ett befintligt pumpsystem och börja tappa upp.

Vindistributörer som Roberson Wine har sett enorma fördelar när det gäller att förbättra sin effektivitet inom frakt och lager. Lätta, storvolymsfat kräver mindre lagringsutrymme än glasflaskor, och transporten är mer kostnadseffektiv. Kross och svinn minskar jämfört med glasflaskor, och inga ersättningskostnader för skadade, förlorade eller stulna fat, eftersom Petainer-fat är ”enriktade”, dvs. ej returnerbara och 100 % återvinningsbara. PET-fat är även lätta att hantera under transport och inom gästfrihetsbranschen och detaljhandeln.

För de som oroar sig för att kvaliteten och smaken kommer att äventyras gör den intrikata tekniken att vin och öl effektivt kan lagras i PET och fungerar lika bra – om inte bättre än – stålfat och glasflaskor. Ett aktivt avluftningsmedel i Polyester Plus-materialet förhindrar att syre tränger in i produkten och minskar koldioxidförlusten. Pigment i polyestern skyddar innehållet mot infiltration av UV-ljus och nedbrytningen det kan orsaka.

Det är en innovation som även hjälper till att öppna upp några spännande nya marknader – en befintlig producent i Frankrike som arbetar nära Roberson och har anammat PET-fattekniken har redan berättat för sina amerikanska distributörer om fördelarna och omedelbart fått beställningar från både öst- och västkusten för sina viner i Petainer-fat.

Att omfamna förändringar är ofta ett svårt steg för branscher – utan tvekan ännu mer för dem där arv och anseende är så viktigt. För vinproducenterna och gästfrihetsbranschen måste PET-fatens ekonomiska och hållbarhetsmässiga fördelar överträffa uppfattningen att endast glasflaskan duger. Att med låga inträdeshinder erbjuda det fräschaste vinet av högsta kvalitet – från husets till premiumviner med hög marginal – är utan tvekan en vinst för alla och för miljön.

For further information regarding Petainer and our packaging solutions, please don't hesitate to get in touch via our contact page

Article

Petainer appoints Brook House Hops as UK Distributer

Article

The View : les fûts Petainer, une solution durable et économique