Article 31 August, 2021

Petainer stöder Coca-Colas övergång till 100 % rPET-flaskor i Sverige och Norge.


Coca-Cola, Sprite och Fanta är bland de märken som har övergått till flaskor tillverkade av 100 % återvunnen plast i Sverige och Norge. Åtgärden har eliminerat användningen av mer än 6 000 ton ny plast baserad på jungfruolja, vilket resulterat i en minskning av plastflaskornas koldioxidavtryck med 44 % per år. Den fullständiga övergången skedde under första kvartalet 2021 och gäller alla stora flaskor på 1 500 ml som produceras i Jordbro, Sverige och Robsrud, Norge.

Coca-Cola i Sverige och Norge vill bidra till övergången till en cirkulär ekonomi där all förpackning samlas in och sedan återanvänds eller återvinns. Att öka andelen återvunnet material i PET-flaskor är ett effektivt sätt att minska dess koldioxidavtryck. Sverige och Norge ligger i framkant på flera områden inom förpackningar och hållbarhet. Marknader såsom Norge och Sverige har höga insamlingsfrekvenser för plastflaskor. De retursystem som finns i dessa länder utgör en viktig del i att möjliggöra övergången till 100 % rPET.

Coca-Cola, Sprite och Fanta är bland de märken som har övergått till flaskor tillverkade av 100 % återvunnen plast i Sverige och Norge.

Partnerskap med viktiga intressenter i hela leveranskedjan bidrog till att göra projektet till en framgång. Returpack, Sverige och Infinitum, Norge driver insamlingsmodeller i världsklass, vilket ökar insamlingsfrekvensen och höjer kvaliteten på det PET-material som samlas in genom att minska kontaminering från andra material. Lokal produktion av rPET för livsmedelsanvändning av Veolia möjliggör en stark leverans av högkvalitativt återvunnet material från ett etablerat system flaska-till-flaska-återvinning.

Preformarna för Coca-Colas läskflaskor produceras vid Petainer Lidköpings fabrik i Sverige. PET-flaskorna använder Petainers lätta 1 500 milliliters preformade design och innehåller 100 % rPET-flingor och -pellets. Genom sin bearbetning och kvalitetsexpertis har Petainer ökat rPET-innehållet från 50 % till 100 % samtidigt som maximal prestanda, styrka och utseende bibehålls.

Petainer tillhandahåller teknisk support på plats till tappningsanläggningarna i Jordbro och Robsrud för att sömlöst införa preformar av 100 % PET med en god blåsningspraxis etablerad. Viktsbesparingar på 160 ton per år uppnåddes, vilket ytterligare förbättrade produktens koldioxidavtryck genom att minska C02-utsläpp från vägtransport, energiåtgång och tryckluftsanvändning under tillverkningsprocessen.

Förutom användning av mer hållbara material och driftsförbättringar tillverkas preformen på Petainers anläggning i Lidköping, Sverige, som drivs helt av vattenkraft, en 100 % förnybar energikälla. Lidköping har också tilldelats Platinum Rating av EcoVadis 2021, den globala CSR-värderingsbyrån. Den här bedömningen placerar Petainer Lidköping i den högsta procentandelen av leverantörerna i kategorin Tillverkning av plastprodukter, i högsta procentandelen av alla de organisationer som EcoVadis utvärderar, med en särskilt stark prestation i miljökategorin.

Med expertpartner som Petainer kan Coca-Cola positionera sig som en ledande hållbarhetsaktör på den skandinaviska dryckesmarknaden.

For further information regarding Petainer and our packaging solutions, please don't hesitate to get in touch via our contact page

Article

Petainer appoints Brook House Hops as UK Distributer

Article

The View : les fûts Petainer, une solution durable et économique